Κτήμα Μάνεση

Το κτήμα Μάνεση, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το φεστιβάλ μας,
αποτελεί έναν χώρο με ξεχωριστή ιστορία για την ευρύτερη περιοχή του
Πορτοχελίου και της Ερμιονίδας, αλλά και για τον ιδρυτή του φεστιβάλ Γιώργο Μάνεση, ο οποίος είχε την τύχη να ζήσει μέσα στη φύση του κτήματος και της περιοχής τα τόσο σημαντικά πρώτα χρόνια της ζωής του.

Το κτήμα αγοράστηκε από τον κρανιδιώτη πατέρα του και εμπόρου
Κωνσταντίνου Μάνεση στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως μαρτυρούν και οι
σχετικές φωτογραφίες της εποχής, το τοπίο διέφερε
σημαντικά από το σημερινό. Τα σπίτια λιγοστά, το ίδιο και το πράσινο, ενώ το έδαφος ήταν ξηρό και βραχώδες. Ο Κ. Μάνεσης, όντας μεγάλος φυσιολάτρης, με μεγάλη υπομονή και επιμονή και μέσα από συνεχείς επιχωματώσεις και δενδροφυτεύσεις κατάφερε να μετατρέψει το άγονο τοπίο σ’ έναν αληθινό παράδεισο, κατάφυτο από πεύκα, κυπαρίσσια κ.α.

Το κτήμα Μάνεση την δεκαετία του 1930
(φωτ. αρχείο Γ. Μάνεση)

 

Πώς να έρθετε

Με αεροπλάνο: άφιξη στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, επιβίβαση στη λεωφορειακή γραμμή X96 προς Πειραιά και από εκεί ιπτάμενο δελφίνι για Πορτοχέλι.

Με πλοίο: από το λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε7, έναντι Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα) αναχωρούν καθημερινά ιπτάμενα δελφίνια για τα νησιά του αργοσαρωνικού Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες με τελικό προορισμό το Πορτοχέλι. Διάρκεια ταξιδιού 2-2,5 ώρες.

Με λεωφορείο: από Σταθμό ΚΤΕΛ Κηφισού (τηλ. 210-51.24.910) και με προορισμό το Κρανίδι. Αναχώρηση: 8:45, 16:20 καθημερινές και Σάββατο (Κυριακές και αργίες 17:20). Διάρκεια ταξιδιού περίπου 3 ώρες. Ανταπόκριση από το Κρανίδι για Πορτοχέλι υπάρχει μόνο στο δρομολόγιο των 8:45. Στην περίπτωση του απογευματινού δρομολογίου, τη δεκάλεπτη διαδρομή μέχρι το Πορτοχέλι μπορεί κανείς να την καλύψει με ταξί. Αναχώρηση από Κρανίδι για Αθήνα, 5:30, 10:45, 17:30 (για τα δύο τελευταία, υπάρχει ανταπόκριση από Πορτοχέλι, 10:25 και 16:50, αντίστοιχα. Τηλ. ΚΤΕΛ Κρανιδίου 27540-21237).

Το Κτήμα Μάνεση βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αθηνάς & Αφροδίτης, 30 μέτρα πίσω από την εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται στην είσοδο του κολπίσκου του Πορτοχελίου.