“Έγχορδα & Πιάνο” – Δ. Σέμσης & Κ. Ρήγου βιολί, Β. Νίνα τσέλο, Λ. Νίνα βιόλα, J. Vanopbroeke / Δ. Μαντζουράτου / Γρ. Ζαμπάρας πιάνο

Πρόγραμμα

Mozart: Σονάτα για πιάνο και βιολί No 24, ΚV. 376 σε φα μείζονα
– Allegro
– Andante
– Rondo. Allegretto grazioso
Καλλιόπη Ρήγου, βιολί, Δήμητρα Μαντζουράτου, πιάνο 

Haydn: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 11 σε ρε μείζονα, Hob. XVIII/11
– Vivace
– Un poco adagio
Rondo all’ Ungherese. Allegro assai
Γρηγόρης Ζαμπάρας, πιάνο

 Διάλειμμα 

Mozart: Divertimento a tré KV. 254
– Allegro assai
– Adagio
– Rondo. Tempo di menuetto
Δημήτρης Σέμσης, βιολί Βαγγέλης Νίνα, βιολοντσέλο, Δήμητρα Μαντζουράτου, πιάνο

 Kozeluch: Κοντσέρτο για πιάνο 4 χέρια σε σι ύφεση μείζονα, P.IV:8
– Allegro
– Adagio
– Rondo – Allegretto
Joëlle Vanopbroeke, Δήμητρα Μαντζουράτου, πιάνο

Βιογραφικά

Ο Δημήτρης Σέμσης γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959. Κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί τον έμαθε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Οττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου.
Επί δύο χρόνια ήταν μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό την διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μία δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου “Ελληνική Καμεράτα” που ίδρυσε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξάρχων της “Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής” της οποίας είναι και συνιδρυτής, από την ίδρυση της μέχρι τον Ιούνιο του 1997.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ρουμανία και Βέλγιο. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και σε όλη την Ελλάδα απ’ την Θράκη μέχρι την Κρήτη καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό την γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασσική μουσική. Είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο “Opus I” με το οποίο έχει παρουσιάσει πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο ωδείο Ορφείο. Από τον Ιανουάριο 1999 ήταν Εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο 2003 οπότε και κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Το 2011 ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση-διδασκαλία της ορχήστρας νέων του Συλλόγου “οι Φίλοι της Μουσικής” την οποία διηύθηνε σε συναυλιές στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε πολλές καλλιτεχνικές και εκπαδευτικές διοργανώσεις και φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Τη θέση αυτή διατήρησε μεχρι το 2018 και σήμερα είναι επίτιμος διευθυντής της ορχήστρας.
Ο Δημήτρης Σέμσης παίζει με βιολί κατασκευασμένο από τον Λορέντζο Στοριόνι στην Κρεμόνα το 1794.

Ο Βαγγέλης Νίνα ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο σε ηλικία 6 ετών και πήρε δίπλωμα δεξιοτεχνίας με τον ανώτατο βαθμό το 1986 στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων (σημερινό Πανεπιστήμιο Τεχνών). Από το 1986 έως το 1992 διετέλεσε κορυφαίος τσελίστας στην Ορχήστρα της Όπερας και καθηγητής βιολοντσέλου στην Ακαδημία Τεχνών στα Τίρανα. Από το 1992 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, και από τον Ιανουάριο του 1993 και για περίπου 20 χρόνια, διετέλεσε πρώτος τσελίστας στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Επίσης από το 2006 έως 2008 ήταν πρώτο τσέλο στην “Εθνική Λυρική Σκηνή”. Από το 2013 είναι πρώτο βιολοντσέλο στην “Athens Academica Orchestra” και από το 2014 καθηγητής βιολοντσέλου στο Ωδείο Αθηνών και στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας. Παίζει με ένα τσέλο ανώνυμο του 19ου αιώνα.

Η Λιντίτα Νίνα ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο βιολί σε ηλικία 6 ετών. Διπλωματούχος βιολιού από την “Ακαδημία Καλών Τεχνών” των Τιράνων το 1987, και επίσης διπλωματούχος βιόλας από το 2011. Από το 1993 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε αρχικά ως μέλος της Ορχήστρας Μπαρόκ του “Athenaeum” (1993-1997), και στην Ορχήστρα “Όπερα Δωματίου Αθηνών”. Υπήρξε πρώτη βιόλα στην Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου “Feminarte” (2001-2002) και επίσης μέλος της “Ορχήστρας των Χρωμάτων” (2001-2012). Από το 1997 έως το 2014 ήταν καθηγήτρια βιολιού και βιόλας στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Από τον Ιούνιο του 2014 έως και σήμερα είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (στην θέση του κορυφαίου Β’).

Η Καλλιόπη Ρήγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 2003. Είναι σπουδάστρια στην ανωτέρα σχολή του βιολιού (Ορφείο Ωδείο, τάξη Δ. Σέμση). Μελετάει πιάνο και ανωτέρα θεωρητικά (τάξη Β. Γραβάνη). Για οκτώ συνεχόμενα χρόνια συμμετείχε στην Καμεράτα Ορχήστρα Νέων, με την οποία συνέπραξε και ως σολίστ. Έχει παρακολουθήσει masterclass με τους Daniel Blumenthal, Thibault Vieux και Ariadne Daskalakis.

Η Bελγίδα Joëlle Vanopbroeke, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία 8 ετών. Το 1981 έλαβε το δεύτερο βραβείο στον Διαγωνισμό “Dexia Bank’s Axion Classics”. Σπούδασε στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών στην τάξη πιάνου του Jacques Genty, λαμβάνοντας «diplome superieur». Διορίστηκε καθηγήτρια πιάνου στην Μουσική Ακαδημία La Hulpe από τον διευθυντή της Jules Bastin, τον οποίο διαδέχθηκε μετά τον θάνατό του αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Ακαδημίας. Το 1990 γνώρισε τον Daniel Blumenthal, με τον οποίο τελειοποίησε το παίξιμό της επί σειρά ετών. Πραγματοποιεί συχνές εμφανίσεις σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρα. Το παίξιμό της έχει χαρακτηριστεί «ποιητικό ως προς το φραζάρισμα, πιστό απέναντι στις προθέσεις του συνθέτη και σπάνιας ομορφιάς ήχου».

Η Δήμητρα Μαντζουράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο σε ηλικία 6 ετών με την Αναστασία Κουναλάκη. Πήρε δίπλωμα πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο, χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής ιδιοφυΐας και χρηματικό έπαθλο εις μνήμην Τουρνάισεν (τάξη Μπέττυς Μπαρζούκα – Γαϊτάνου). Παράλληλα, πραγματοποίησε σπουδές ανώτερων θεωρητικών στο ίδιο ωδείο και απέκτησε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με διάκριση. Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του ίδιου τμήματος, στον τομέα της ιστορικής μουσικολογίας. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η ιστορική εξέλιξη της σχολής του πιάνου στην Αθήνα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα». Έχοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σπούδασε για τρία χρόνια στο «Koninklijk Conservatorium Brussel» στο Βέλγιο στην τάξη του Daniel Blumenthal και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πιάνο. Έχει συμμετάσχει ως ερμηνεύτρια σε masterclasses των M. Tirimo, N. Petrov, F. Wibaut, P. Badura – Skoda, B.Ringeissen και D. Pollack και έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος τα καλοκαιρινά μαθήματα στην Ακαδημία Mozarteum του Salzburg μελετώντας με τον S. Dorensky και τον J. Lateiner. Από τo 2008 έως το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Forum για φλάουτο και πιάνο που διοργανώθηκε στο Diekirch του Λουξεμβούργου. Έχει δώσει συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων, έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική ραδιοφωνία. Διδάσκει πιάνο στο μουσικό σχολείο Ιλίου και στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει σταθερή συνεργασία με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, παρουσιάζοντας ευρύ φάσμα του σχετικού ρεπερτορίου σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και σε κοντσέρτα με ορχήστρα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται συχνά σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το διάσημο Φεστιβάλ Μουσικής του Newport (Rhode Island, ΗΠΑ), το Φεστιβάλ Mainly Mozart (Μαϊάμι, ΗΠΑ), το Artist Series of Sarasota (ΗΠΑ), και το Salon of the Arts (Σόφια, Βουλγαρία) κ.α. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά κοντσέρτα για πιάνο, με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Alegre (Βραζιλία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Indiana, η Ορχήστρα Δωματίου Boston Neo-Politan, η Φιλαρμονική του Togliati (Ρωσία), οι Σολίστ της Σόφιας (Βουλγαρία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Bohuslav Martinu (Τσεχία). Τον Μάϊο του 2013 έδωσε δύο ρεσιτάλ πιάνου καθώς και σεμινάριο στην Βιέννη (Αυστρία). Είναι επίκουρος καθηγητής μουσικής και επικεφαλής του τμήματος πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Quartet de Minaret που εδρεύει στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έλαβε τo βραβείο Outstanding Scholarship or Creative Work. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας σπούδασε επί σειρά ετών με τον διακεκριμένο Έλληνα σολίστ και μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Μάνεση. Είναι κάτοχος του διπλώματος DMA από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι με καθηγητή τον Ivan Davis, μαθητή του Vladimir Horowitz. Έχει επίσης διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Indiana (ΜΜ), του Indianapolis (ΒΜ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1993 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Φεστιβάλ Πορτοχελίου όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 200 έργα. Οι ηχογραφήσεις του (σε έργα Beethoven, Anton Rubinstein κ.α.) κυκλοφορούν από την αμερικανική δισκογραφική Centaur Records. καθηγητής πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa (ΗΠΑ) και έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ορχηστρικά κοντσέρτα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τις ΗΠΑ κ.α. Μαθήτευσε κοντά στον Γιώργο Μάνεση και από το 1991 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου, ερμηνεύοντας περισσότερα από 200 έργα. Έχει ηχογραφήσει στην εταιρεία Centaur Records τα πέντε Κοντσέρτα για πιάνο του Anton Rubinstein. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας είναι Yamaha Artist.

The event is finished.

Date

Αυγ 04 2022
Expired!

Time

9:15 pm

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.