Συγκρότημα LyRa – Νίκος Ξανθούλης, Ρόζα Φραγκοράπτη, Ευαγγελία Κοψαλίδου λύρα – Σοφία Καρακούτα, υψίφωνος

Η Σοφία Καρακούτα (τραγούδι), η Ρόζα Φραγκοράπτη (αρχαία λύρα), η Ευαγγελία Κοψαλίδου (αρχαία λύρα) και ο Νίκος Ξανθούλης (αρχαία λύρα, βάρβιτος και τραγούδι) θα κολυμπήσουν στα βαθιά νερά του χρόνου ανασύροντας μνήμες της Ελλάδας συνδέοντάς τες με τις μουσικές του κόσμου. Ένα νήμα ή καλύτερα ένας μίτος που μας βοηθά να βγαίνουμε από τον λαβύρινθο των ψυχών μας.

 

Βιογραφικά

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της  αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Διετέλεσε Κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει δις τη διάκριση Kress Lectureship για την έρευνά του πάνω στην
Αρχαία Ελληνική Μουσική: 2012-13 και 2017-18.

Η Ρόζα Φραγκοράπτη, μουσικός και μουσικολόγος με μεταπτυχιακό στην αρχαία ελληνική μουσική, είναι η πρώτη διπλωματούχος αρχαίας ελληνικής λύρας παγκοσμίως, με καθηγητή τον Νίκο Ξανθούλη. Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια και συνέδρια μουσικολογίας και αρχαιομουσικολογίας. Διδάσκει αρχαία ελληνική επτάχορδη λύρα στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Η Ευαγγελία Κοψαλίδου είναι απόφοιτος του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Ιστορίας της Μουσικής και Μουσικολογίας). Είναι υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2003 διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής το αντικείμενο της «Μουσικής Παιδείας».

Η Σοφία Καρακούτα σπούδασε με υποτροφία κλασικό τραγούδι στο New England Conservatory της Βοστώνης. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές όπερας και συναυλίες μουσικής δωματίου. Εργάστηκε ως καθηγήτρια φωνητικής σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Την τελευταία δεκαετία μελετά το αρχαιοελληνικό Επιγώνιο Τρίγωνο.

The event is finished.

Date

Αυγ 07 2022
Expired!

Time

9:15 pm

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.