Σεμινάριο: «Ανάλυση ή σύνθεση;» – Νίκος Ξανθούλης

Σύνθεση ή Ανάλυση;

Μέχρι την 10ετία του 1980 το μάθημα της ανάλυσης ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Ο κάθε μαθητής μόνος του καταλάβαινε ότι έπρεπε να μελετήσει-αναλύσει τα μεγάλα έργα αλλά δεν υπήρχε οργανωμένο μάθημα με συγκεκριμένες αρχές και στοχεύσεις.
Σήμερα πάλι που υπάρχει βλέπουμε να κατακτά ακόμη και το μέρος του χρόνου που θα έπρεπε ό σπουδαστής να δουλεύει “συνθετικά”. Ας δούμε τα υπερ και τα κατά των δύο προσεγγίσεων και ας πάρουμε μια απόφαση (χρειάζεται?…..)

Βιογραφικό

Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

       Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της ΕΛΣ από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε  υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού.

       Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

        Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ασπασία Παπαθανασίου (επί δεκαετία) και με την Άννα Συνοδινού (Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου).

     Από το 2010 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, «κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα» το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο ( 30 και 31 Δεκεμβρίου 2015).

       Η Αντιγόνη για την οποία έγραψε τη μουσική και παίζεται για 6η συνεχή χρονιά στο θέατρο Luna της Μόσχας συγκαταλέγεται στις 5 καλύτερες κλασικές παραστάσεις της Ρωσίας. Από το 2017 το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Συμφερούπολης ανέβασε τις Τρωάδες με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας και το έργο έχει πλέον συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου. Το καλοκαίρι του 2018 οι «Τρωάδες» κέρδισαν το θεατρικό Grand Prix της Μόσχας ως η καλύτερη κλασική παράσταση της Ρωσίας.

       Το Μάϊο του 2018 παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως μέθοδο εκμάθησης αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά). Για το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Βλαδιβοστόκ έγραψε τη μουσική για τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και το «Μαιτρ και Μαργαρίτα» του Μπουλγκάκοφ. Τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύει με τον δραματουργό Χριστόφορο Χριστοφή απολαμβάνοντας μια  απίστευτα δημιουργική συνεργασία (Δύο από τα έργα τους έχουν ανεβεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Το Κάλεσμα του Προμηθέα» 2021 και «Πανσέληνος» το 2022) .

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει δύο φορές του Kress Lectureship (2011 και το 2017).

 

The event is finished.

Date

Αυγ 08 2023
Expired!

Time

10:00 am - 12:00 am

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.