
Μουσική δωματίου με τους Martina Silvester φλάουτο Κατερίνα Γιαννιτσιώτη τσέλο Γρηγόρη Ζαμπάρα πιάνο σε έργα F. Kuhlau, C.M. von Weber κ.α.
Πρόγραμμα
Carl Maria von Weber: Τρίο Op. 63
Mel Bonis: Suite Orientale για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο
Heitor Villa Lobos: Duo
Βιογραφικά
Μετά από σπουδές στο Μόναχο και το Παρίσι, η Martina Silvester συνέχισε την εκπαίδευσή της με μαθήματα μπαρόκ φλάουτου, ιστορικά ενημερωμένης ερμηνείας και αυτοσχεδιασμού. Ως μουσικός ορχήστρας έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες σε διάφορες χώρες και με διακεκριμένους μαέστρους όπως τους Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Krzysztof Penderecki, Friedrich Haider, Shlomo Mintz, Pavel Klinichev, Markus Poschner και Ariel Zuckermann. Παράλληλα με τη δουλειά της ως μουσικός ορχήστρας της αρέσει να παίζει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες δωματίου όπως η Ορχήστρα Μπαχ του Μονάχου. Το 2009, μαζί με την πιανίστα Susanna Klovsky, ίδρυσε το «Ensemble Clazic». Από το 2014 παίζει στο «Duo Naiades» με την αρπίστα Feodora-Johanna Mandel. Από το 2011 η Martina Silvester εργάζεται τακτικά στο Ισραήλ με τον συνθέτη και πιανίστα Uri Brener. Το 2018 η Martina Silvester ίδρυσε το “Ensemble Leilani” μαζί με την τσελίστα Κατερίνα Γιαννιτσιώτη. Το 2017 έκανε το ντεμπούτο της στην Ιαπωνία ως σολίστ μαζί με την Ορχήστρα Μπαχ του Μονάχου και εμφανίστηκε σε αριστοκρατικές αίθουσες συναυλιών όπως το “Tokyo Opera City Hall” και το “Izumi Hall Osaka”. Η ισχυρή σκηνική παρουσία είναι ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της όλης της δουλειάς, όπως και η επιθυμία της μέσω της μουσικής να αγγίζονται και να συγκινούνται οι άνθρωποι. Η Martina Silvester είναι υποστηρικτής της ιαπωνικής εταιρείας φλάουτου Miyazawa. Παίζει με χρυσό φλάουτο 14 καρατίων της σειράς 7. Της αρέσει ιδιαίτερα να δημιουργεί θεματικά και διεπιστημονικά προγράμματα. Εκτός από τη δουλειά της ως μουσικός ορχήστρας και μουσικής δωματίου, η Martina Silvester σχεδιάζει και συντονίζει συναυλίες για παιδιά και δραστηριοποιείται ως συγγραφέας, ενώ υπήρξε μέλος του Iδρύματος Yehudi Menuhin Live Music Now! και έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο καθώς και CDs. Αυτή η χαρισματική και ευέλικτη φλαουτίστα είναι επίσης γνωστή για τις δεξιότητές της στη διδασκαλία και δίνει πολλά master classes εντός και εκτός Γερμανίας.
Η Κατερίνα Γιαννιτσιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμιά,όπου ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Ο μουσικός της ορίζοντας εκτείνεται από την μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική. Μετά από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της στη μουσική ακαδημία του Μονάχου με καθηγητές τους Kristin von der Goltz, Walter Nothas και Wen-Sinn Yang έχει μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ άλλων με την ορχήστρα της Κρατικής όπερας της Βαυαρίας και τη συμφωνική ορχήστρα της βαυαρικής ραδιοφωνίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής der/gelbe/klang. Έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής δωματίου και μπαρόκ μουσικής από το Λουξεμβούργο, τη Σκωτία,την Ιταλία ως τα Κανάρια νησιά.
Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ορχηστρικά κοντσέρτα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται συχνά σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το διάσημο Φεστιβάλ Μουσικής του Newport (Rhode Island, ΗΠΑ), το Φεστιβάλ Mainly Mozart (Μαϊάμι, ΗΠΑ), το Artist Series of Sarasota (ΗΠΑ), το Salon of the Arts (Σόφια, Βουλγαρία), το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου κ.α. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά κοντσέρτα για πιάνο, με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Alegre (Βραζιλία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Indiana, η Ορχήστρα Δωματίου Boston Neo-Politan, η Φιλαρμονική του Togliati (Ρωσία), οι Σολίστ της Σόφιας (Βουλγαρία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Bohuslav Martinu (Τσεχία). Είναι επίκουρος καθηγητής μουσικής και επικεφαλής του τμήματος πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Quartet de Minaret που εδρεύει στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έλαβε τo βραβείο Outstanding Scholarship or Creative Work. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία επτά ετών, ενώ έλαβε το δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο της Λαμίας το 1995 με τον διακεκριμένο Έλληνα παιδαγωγό Γιώργο Μάνεση. Είναι κάτοχος του διπλώματος DMA από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι όπου σπούδασε με τον Ivan Davis, μαθητή του Vladimir Horowitz. Είναι κάτοχος πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Indiana (ΜΜ), του Indianapolis (ΒΜ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1993 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Φεστιβάλ Πορτοχελίου όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 200 έργα. Πρόσφατα η αμερικανική δισκογραφική Centaur Records κυκλοφόρησε τις ηχογραφήσεις του Γ. Ζαμπάρα στα πέντε Κοντσέρτα για πιάνο του Ρώσου συνθέτη Anton Rubinstein.