LES ΛYRISTES – To νήμα της ελληνικής μουσικής 2.500 χρόνων με τους ΝΙΚΟ ΞΑΝΘΟΥΛΗ (λύρα και βάρβιτος) & ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΨΑΛΙΔΟΥ λύρα ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΚΟΥΤΑ φωνή

Το συγκρότημα Les Λyristes παρουσιάζει “Το Νήμα της Ελληνικής Μουσικής” 2.500 χρόνων, μια μουσική ανασκαφή σε όλες τις εποχές της Ελληνικής Μουσικής και τον μελοποιημένο μουσικό Λόγο.

 

Βιογραφικά

Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

       Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της ΕΛΣ από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε  υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού.

       Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

        Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ασπασία Παπαθανασίου (επί δεκαετία) και με την Άννα Συνοδινού (Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου).

     Από το 2010 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, «κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα» το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο ( 30 και 31 Δεκεμβρίου 2015).

       Η Αντιγόνη για την οποία έγραψε τη μουσική και παίζεται για 6η συνεχή χρονιά στο θέατρο Luna της Μόσχας συγκαταλέγεται στις 5 καλύτερες κλασικές παραστάσεις της Ρωσίας. Από το 2017 το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Συμφερούπολης ανέβασε τις Τρωάδες με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας και το έργο έχει πλέον συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου. Το καλοκαίρι του 2018 οι «Τρωάδες» κέρδισαν το θεατρικό Grand Prix της Μόσχας ως η καλύτερη κλασική παράσταση της Ρωσίας.

       Το Μάϊο του 2018 παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως μέθοδο εκμάθησης αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά). Για το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Βλαδιβοστόκ έγραψε τη μουσική για τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και το «Μαιτρ και Μαργαρίτα» του Μπουλγκάκοφ. Τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύει με τον δραματουργό Χριστόφορο Χριστοφή απολαμβάνοντας μια  απίστευτα δημιουργική συνεργασία (Δύο από τα έργα τους έχουν ανεβεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Το Κάλεσμα του Προμηθέα» 2021 και «Πανσέληνος» το 2022) .

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει δύο φορές του Kress Lectureship (2011 και το 2017).

Η mezzo soprano Σοφία Καρακούτα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήρε μαθήματα πιάνου, κλασικού τραγουδιού, Αρμονίας, Αντίστιξης και διεύθυνσης χορωδίας. Στην ηλικία των είκοσι ετών μετακόμισε στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές της στο τραγούδι με υποτροφία στο New England Conservatory της Βοστώνης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 2003.

Έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ στη Βοστώνη και στο Σιάτλ στην Αμερική, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο Πόρτο Χέλι στην Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία και στην Οχρίδα. Ταυτόχρονα με την καριέρα της στο τραγούδι, τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται με τη μουσική διδασκαλία σε ιδιωτικά σχολεία και σε ωδεία του Σιάτλ, των ΗΠΑ και της Θεσσαλονίκης.

Από το 2010 εξειδικεύεται στην ερμηνεία του αρχαιοελληνικού ρεπερτορίου, στις διασκευές αρχαίων και αρχαιότροπων κομματιών, καθώς και στην ερμηνεία μοντέρνας μουσικής από σύγχρονους συνθέτες. Το τελευταίο της πρότζεκτ είναι η ηχογράφηση των μελοποιημένων ποιημάτων της Σαπφούς από το συνθέτη και λυριστή Νίκο Ξανθούλη. Αυτή η ηχογράφηση αναμένεται να βγει σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες σύντομα. Επίσης, στα άμεσα σχέδιά της είναι συναυλίες στη Φλώριντα και τη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η Δρ. Ευαγγελία Κοψαλίδου γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.A) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Sorbonne-Paris IV) στον τομέα της Ιστορίας της Μουσικής και Μουσικολογίας και κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στον τομέα της Μουσικής και Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Lettres Sorbonne-Université (πρώην Paris IV)). Είναι, επίσης, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Η Αρχαία Ελληνική Λύρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» υπό την εποπτεία του καθηγητή Γεωργίου Τσομή. Τον Μάρτιο του 2023 απέκτησε το, δεύτερο παγκοσμίως, Δίπλωμα Αρχαίας Ελληνικής Λύρας (Άριστα και Α΄ βραβείο) από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας Αγ.Ιωάννη Ρέντη με καθηγητή τον Νίκο Ξανθούλη. Από το 2003 διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής (ως μέλος Ε.Ε.Π) το αντικείμενο της «Μουσικής Παιδείας». Δίδαξε και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ΠΕ16).

Έλαβε μέρος σε σεμινάρια και συνέδρια (εισηγήσεις, εργαστήρια, posters, πρόεδρος και μέλος οργανωτικής επιτροπής) μουσικολογίας, μουσικής παιδαγωγικής, μουσικής Μπαρόκ και αρχαίας ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσεις και μονογραφίες. Είναι πιανίστα και λυρίστρια. Παίζει, επίσης, φλάουτο με ράμφος και βιόλα-ντα-γκάμπα. Συμμετέχει σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

The event is finished.

Date

Αυγ 07 2023
Expired!

Time

9:15 pm

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.