
4ο Συνέδριο πιάνου: «Η παιδαγωγική του Frédéric Chopin»
Συντονιστές:
Γιάννης Γρηγοράκης
Γρηγόρης Ζαμπάρας
Στέφανος Θεοδωρίδης
Βιογραφικά
O Γιάννης Γρηγοράκης είναι από το 2016 διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, διδάσκει μουσική στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και διευθύνει τη χορωδία τους. Διετέλεσε από το 1989 έως το 2014 καθηγητής θεωρητικών/ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων, Διευθυντής Νεανικής και Παιδικής Χορωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και καθηγητής σε masterclasses στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου. Από το 2014 διδάσκει τα μουσικά μαθήματα της ειδικότητάς του στο ΠΑΚΠΠΑ Ελευσίνας. Είναι κάτοχος Bachelor of Arts (Magna Cum Laude) από το University of Indianapolis, Master στη Διεύθυνση Χορωδίας και διδακτορικού μουσικολογίας από το New Bulgarian University. Είναι πτυχιούχος πιάνου του Σύγχρονου Ωδείου Αθήνας (τάξη Γ. Μάνεση) και διπλωματούχος μονωδίας (τενόρος) του ωδείου Kodaly στην τάξη της Χ. Γιαννακοπούλου.
Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ορχηστρικά κοντσέρτα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται συχνά σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το διάσημο Φεστιβάλ Μουσικής του Newport (Rhode Island, ΗΠΑ), το Φεστιβάλ Mainly Mozart (Μαϊάμι, ΗΠΑ), το Artist Series of Sarasota (ΗΠΑ), το Salon of the Arts (Σόφια, Βουλγαρία), το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου κ.α. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά κοντσέρτα για πιάνο, με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Alegre (Βραζιλία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Indiana, η Ορχήστρα Δωματίου Boston Neo-Politan, η Φιλαρμονική του Togliati (Ρωσία), οι Σολίστ της Σόφιας (Βουλγαρία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Bohuslav Martinu (Τσεχία). Είναι επίκουρος καθηγητής μουσικής και επικεφαλής του τμήματος πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Quartet de Minaret που εδρεύει στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έλαβε τo βραβείο Outstanding Scholarship or Creative Work. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία επτά ετών, ενώ έλαβε το δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο της Λαμίας το 1995 με τον διακεκριμένο Έλληνα παιδαγωγό Γιώργο Μάνεση. Είναι κάτοχος του διπλώματος DMA από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι όπου σπούδασε με τον Ivan Davis, μαθητή του Vladimir Horowitz. Είναι κάτοχος πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Indiana (ΜΜ), του Indianapolis (ΒΜ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1993 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Φεστιβάλ Πορτοχελίου όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 200 έργα. Πρόσφατα η αμερικανική δισκογραφική Centaur Records κυκλοφόρησε τις ηχογραφήσεις του Γ. Ζαμπάρα στα πέντε Κοντσέρτα για πιάνο του Ρώσου συνθέτη Anton Rubinstein.
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης σπούδασε πιάνο με τον Γιώργο Μάνεση (δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο), και μετάφραση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Έχει μεταφράσει τα βιβλία «Glenn Gould: Σκέψεις για τη μουσική» (Νεφέλη, 2012) και «O Chopin όπως τον είδαν οι μαθητές του» (Edition Orpheus, 2023), ενώ πραγματοποιεί έρευνα για την παιδαγωγική του πιάνου. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές για τον F. Chopin, τον G. Gould κ.α. Είναι γραμματέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό.