«Όσκαρ Ουάϊλντ: «Η Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιν». Μουσικο-θεατρικό αναλόγιο με τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας – Επιμέλεια: Δημήτρης Σίδερης

Η Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιν είναι ποίημα του Όσκαρ Γουάιλντ, που γράφηκε κατά την αυτοεξορία του, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από την φυλακή του Ρέντιν, στις 19 Μαρτίου του 1897. Ο Γουάϊλντ είχε φυλακιστεί για διαφθορά των νέων σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Κατά τον εγκλεισμό του Γουάιλντ, στις 7 Ιουλίου 1896, πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση με απαγχονισμό του στρατιώτη της Αγγλικής Βασιλικής Ιππικής Φρουράς Charles Thomas Woolridge που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο της συζύγου του, κόβοντας με ξυράφι τον λαιμό της. Το ποίημα ξεκινά από αυτή την πραγματική ιστορία και καταλήγει στη συμβολική ταυτοποίηση του συνόλου των φυλακισμένων.  Δεν γίνεται προσπάθεια να εκτιμηθούν η δικαιοσύνη και οι νόμοι που τους καταδίκασαν, αλλά τονίζεται η αποκτήνωση της τιμωρίας που οι καταδικασμένοι μοιράζονται μεταξύ τους. Ταυτόχρονα ο ποιητής ταυτίζει τον εαυτό του με τον μελλοθάνατο, αφού κι αυτός είχε χωρίσει από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, στον στίχο  “Μα ο καθένας από μας σκοτώνει ό, τι αγαπάει”.

Η Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντιγκ είναι μια σπαρακτική κραυγή ενάντια στην απάνθρωπη μεταχείριση Ανθρώπου από Άνθρωπο.

 

Oscar  Wilde «Η  μπαλάντα της φυλακής του Ρήντινγκ»

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Σίδερης

Απόδοση :

Δημήτρης Σίδερης

Ευαγγελία  Ηλιου

Αργυρώ Μέξη – Κωστελένου

Βενετία Κωστελένου

Νάντια Κωστελένου

Αναστάσης Φουέντες

 

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Ερμιονίδας που πριν από 35 χρόνια, στην περίοδο 1985-1992, έσπειρε τον πρώτο σπόρο θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επανεμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη της Ερμιονίδας το 2009, με την παράσταση των Α. Γιαλαμά – Κ. Πρετεντέρη  “Μιας Πεντάρας Νιάτα”, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού.

Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, κυρίως όμως η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.

Η πλούσια δραστηριότητά του και το ταλέντο των μελών του έχουν συγκεντρώσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του νομού Αργολίδας.

Το Φεβρουάριο 2018 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Ηράκλειο Κρήτης με το έργο του Φ. Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», αποσπώντας τρία βραβεία (κοινού καλύτερης παράστασης – επιτροπής καλύτερης παράστασης – ενδυματολογίας) και έπαινο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θεατρική Παραγωγή

 

2010 «Δάφνες & Πικροδάφνες»,Κεχαϊδη – Χαβιαρά, «Μπαμπάδες με ρούμι» Ρέππα – Παπαθανασίου και «Ματωμένος Γάμος» F.G. Lorca
2011 «Φιλουμένα Μαρτουράνο», Εντ. Ντε Φίλιππο και «Λεωφορείο ο Πόθος», Τένεση Ουίλλιαμς.
2012 «Η Τελετή», Π. Μάτεση και «Τρωάδες», Ευριπίδη.
2013 «Η Χαρτοπαίχτρα», Δ. Ψαθά, « Έχω απόψε Ραντεβού», Επιθεώρηση και « Ιφιγένεια εν Αυλίδι», Ευριπίδη.
2014 «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», Α. Δήμου, «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Εντ. Άλμπη» και  «Αταίριαστο  ζευγάρι», Νηλ  Σάιμον.
2015 «Σιγά τα Αίματα», Α. Δήμου,  «Δον Καμίλλο», Σ. Πατατζή και «Ικέτιδες», Αισχύλου.
2016 «Οι Αγροίκοι», Κ. Γκολντόνι, «Εκκλησιάζουσες», Αριστοφάνη και «Γκόλφω For Ever», Ντ.  Σπυρόπουλου.
2017 «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», F.G. Lorca  «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο», Σακελλάριου & Γιαννακόπουλου και «Αντιγόνη», Σοφοκλή.
2018 «Φλαντρώ», Π. Χορν, «Τα Κίτρινα Γάντια», Σακελλάριου & Γιαννακόπουλου «Έρωτα εσύ…  Προαναγγέλλοντας τη Μήδεια», performance .
2019 «Μιας πεντάρας Νειάτα», Α.  Γιαλαμά & Κ. Πρετεντέρη, « Μήδεια», Ευριπίδη,  «Χαμάμ Γυναικών», Νελ Νταν.
2020  «Ηλέκτρα»,  Σοφοκλή.

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» 

Από το 2104 και κάθε καλοκαίρι ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας διοργανώνει το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», υπό την επιμέλεια και καλλιτεχνική καθοδήγηση του εμπνευστή του, Kαθηγητή και Κριτικού θεάτρου κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου.

‘Έχοντας πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός συγκεντρώνει τις  καλύτερες αθηναϊκές παραστάσεις, με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι, το Φεστιβάλ να συμβάλει στην προώθηση του θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη Ερμιονίδα, καθώς και στην τόνωση της ήδη έντονης τουριστικής της ανάπτυξης, προωθώντας την καλλιέργεια και τη διάδοση του πολιτισμού, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας στους επισκέπτες του τόπου μας.

 

 

 

 

  • 00

    days

  • 00

    hours

  • 00

    minutes

  • 00

    seconds

Date

Ιαν 12 2025

Time

9:15 am - 11:00 am

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού