Τσέλο & πιάνο – Scott Kluksdahl (τσέλο) Γρηγόρης Ζαμπάρας (πιάνο) & “Μεσογειακή διατροφή & ελληνικά νησιά” Ομιλήτρια: Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη

SCOTT KLUKSDAHL, τσέλο
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ, πιάνο
Φιλική συμμετοχή: ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΑΡΥΔΗ, τσέλο*

Πρόγραμμα

Α΄Μέρος

G. F. Handel – Σονάτα για δύο τσέλα σε σολ ελάσσονα, έργο 2, αρ. 8*
I. Allegro
II. Lento

J.F. Dotzauer – Σονάτα για δύο τσέλα αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο 103*
IΙ. Andante
I. Allegro

Franck/J. Delsart – Σονάτα για τσέλο σε λα μείζονα, FWV8 
I. Allegretto ben moderato
II. Allegro
III. Ben moderato: Recitativo-Fantasia
IV. Allegretto poco mosso

Β΄Μέρος

«Μεσογειακή διατροφή & ελληνικά νησιά» – Ομιλήτρια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΚΕΝΔΕΡΗ ΤΡΙΓΚΑΚΗ

 

Βιογραφικά

O καθηγητής βιολοντσέλλου στο University of South Florida Scott Kluksdahl έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως σολίστ με ορχήστρα, σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, του Ισραήλ και της λατινικής Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του San Francsisco, του Asheville, του Marin, της Omaha, του Richmond (Ιντιάνα) και της Tampa Bay, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφια (Βουλγαρία) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μπογκοτά (Κολομβία). Ο Scott Kluksdahl έχει ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη έργα όπως το Passion Prayers της Augusta Read Thomas με τους Chicago Contemporary Players και το Philadelphia Network for New Music, το Doubles Singles Variables του James Lewis, και το King David’s Lyre του Hanoch Jacoby, καθώς και το Yzkor and Mourning Music του Oedeon Partos και το Khaddish του Tzvi Avni με το Israel’s Hed Music Center. Έχει εμφανιστεί με την Florence Millet στα βραβεία Friedheim του Kennedy Center ενώ ερμηνεύει κάθε δύο χρόνια τις Έξι σουίτες για σόλο τσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στο Philadelphia Bach Festival, στο San Francisco Theological Seminary, και στο ιστορικό Springs Theatre στον κόλπο της Tampa.

Σήμερα ο Kluksdahl πραγματοποιεί παραγγελίες, δίνει πρεμιέρες και ηχογραφεί, έργα σύγχρονων συνθετών, συμπεριλαμβανομένων των Elliott Carter, Robert Helps, Bernard Rands, Augusta Read Thomas, David del Tredici, και Richard Wernick. Ο Kluksdahl έχει ηχογραφήσει τα άλμπουμ Sound Vessels, Dream Journal, καθώς και μουσική δωματίου του Ρόμπερτ Σούμαν, τρίο για πιάνο, μουσική για σόλο τσέλο και μουσική δωματίου του Nicolas Bacri.

O Kluksdahl έχει λάβει το ερευνητικό βραβείο Theodore and Vennette Askounes-Ashford Distinguished Scholar του University of South Florida, ενώ διδάσκει στο Μουσικό Φεστιβάλ του Killington (Vermont) και στο California Summer Music. Έχει λάβει την υποτροφία “Leonard Bernstein” του Tanglewood Music Center καθώς και βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό τσέλου «Walter W. Naumburg» (1990) και τον Διεθνή Διαγωνισμό της Ουάσινγκτον, διαθέτει πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας και Αμερικανικής λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό από την Σχολή Τζούλιαρντ.

Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ορχηστρικά κοντσέρτα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται συχνά σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το διάσημο Φεστιβάλ Μουσικής του Newport (Rhode Island, ΗΠΑ), το Φεστιβάλ Mainly Mozart (Μαϊάμι, ΗΠΑ), το Artist Series of Sarasota (ΗΠΑ), το Salon of the Arts (Σόφια, Βουλγαρία), το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου κ.α. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά κοντσέρτα για πιάνο, με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Alegre (Βραζιλία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Indiana, η Ορχήστρα Δωματίου Boston Neo-Politan, η Φιλαρμονική του Togliati (Ρωσία), οι Σολίστ της Σόφιας (Βουλγαρία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Bohuslav Martinu (Τσεχία). Είναι επίκουρος καθηγητής μουσικής και επικεφαλής του τμήματος πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μέλος του πιανιστικού τρίο Trio de Minaret που εδρεύει στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έλαβε τo βραβείο Outstanding Scholarship or Creative Work. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία επτά ετών, ενώ έλαβε το δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο της Λαμίας το 1995 με τον διακεκριμένο Έλληνα παιδαγωγό Γιώργο Μάνεση. Είναι κάτοχος του διπλώματος DMA από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι όπου σπούδασε με τον Ivan Davis, μαθητή του Vladimir Horowitz. Είναι κάτοχος πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Indiana (ΜΜ), του Indianapolis (ΒΜ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1993 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Φεστιβάλ Πορτοχελίου όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 200 έργα. Πρόσφατα η αμερικανική δισκογραφική Centaur Records κυκλοφόρησε τις ηχογραφήσεις του Γ. Ζαμπάρα στα πέντε Κοντσέρτα για πιάνο του Ρώσου συνθέτη Anton Rubinstein.

Η Αριστέα Καρύδη γεννήθηκε στην Κολωνία από ελληνογερμανούς γονείς (κόρη του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη). Σε ηλικία 6 ετών μετακόμισε με την οικογένεια της στην Βιέννη. Στα 7 της ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και στα 13 της άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου με την Αλεξάνδρα Μπαχτιάρ. Σπούδασε βιολοντσέλο με τον Ταμπίας Κούνε (Ακαδημία Μουσικής και Καλών Τεχνών Βιέννης) και τον Βίλφριντ Τακέζι (Universität Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Γιάνος Στάρκερ και Μπόρις Μπεργκαμέντσικοβ καθώς και το «Τρίο Σούμπερτ της Βιέννης». Αργότερα σπούδασε βιόλα ντα γκάμπα υπό τη διδασκαλία του Χοσέ Βάσκεζ. Έπαιξε σε κονσέρτα συνόλων δωματίου ως μουσικός σολίστ και ως μουσικός ορχήστρας στη Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στη Ιταλία. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την ορχήστρα νέων Μεσογείου, την ορχήστρα Αυστριακής Ραδιοφωνίας της Βιέννης, την Mozarteum Orchester Salzburg, με την Bruckner-Orchester Linz, με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών, με τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, με τη Συμφωνιέτα Χάιντν της Βιέννης και την Johann-Strauss-Festival-Orchester της Βιέννης. Η Αριστέα Καρύδη διδάσκει βιολοντσέλο στο Ωδείο της Βιέννης.

H Κατερίνα Σκενδέρη-Τριγκάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι σύζυγος του Μανώλη Τριγκάκη και έχει δύο κόρες. Σπούδασε Βιοχημεία στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο ParisVII (Jussieu). Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου πήρε το Διδακτορικό τίτλο σπουδών της στην Κλινική Βιοχημεία-Ανοσολογία το 1998. Από το 2000 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού προσωπικού του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, στο Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής, όπου διδάσκειτο μάθημα «Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών» και «Διατροφή και ΜεταβολισμόςΜικροσυστατικών». Ασχολείται επίσης με την έρευνα και έχει 32 δημοσιεύσεις σε Ξενόγλωσσα Επιστημονικά Περιοδικά.

The event is finished.

Date

Αυγ 11 2019
Expired!

Time

9:15 pm

Cost

Ελεύθερη είσοδος

Location

Κτήμα Μάνεση

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.