Συναυλία για δύο αρχαίες λύρες – Νίκος Ξανθούλης & Ρόζα Φραγκοράπτη

Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, η επτάχορδη λύρα, το όργανο που συμβολίζει την ίδια την Μουσική Τέχνη, ξαναγεννιέται και μας μαγεύει με την απλότητα και την αίγλη του ήχου της! Μια μοναδική συναυλία με σωζόμενα μουσικά αποσπάσματα αλλά και νέες, αριστοτεχνικές συνθέσεις του Νίκου Ξανθούλη που αναδεικνύουν και παρουσιάζουν τις πραγματικές δυνατότητες του Εθνικού οργάνου των προγόνων μας.

 

Βιογραφικά

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Διετέλεσε Κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της ΕΛΣ (1984-2009). Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Lectureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 και το 2017-18. 

Η Ρόζα Φραγκοράπτη, μουσικός και μουσικολόγος με μεταπτυχιακό στην αρχαία ελληνική μουσική, έχει αφιερωθεί στην μελέτη της επτάχορδης λύρας με καθηγητή τον Νίκο Ξανθούλη. Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και Ιταλία και λάβει μέρος σε σεμινάρια και συνέδρια μουσικολογίας και αρχαιομουσικολογίας. Ονειρεύεται τη στιγμή που η αρχαία ελληνική λύρα θα ξαναγίνει το κύριο όργανο μουσικής έκφρασης.

 

The event is finished.

Date

Αυγ 08 2021
Expired!

Time

9:15 pm

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.