Μουσικό πρελούδιο – Ivelina Ivancheva (πιάνο) & “Ορφέας: το κύτταρο της ελληνικής ψυχής. Ομιλήτρια: Θέλγη Καταχανάκη

Πρόγραμμα

Α΄Μέρος

  1. J.S. Bach – Πρελούδιο αρ. 1 σε ντο ελάσσονα BWV 933 (από τα «Έξι μικρά πρελούδια»)
  2. J.S. Bach – Πρελούδιο αρ. 1 σε ντο μείζονα BWV 846 (από το «Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο» τόμος 1)
  3. Debussy – Doctor Gradus ad Parnassum (από την «Παιδική Γωνιά»)
  4. Ravel – Prélude
  5. Atanassov – Prélude (από τα 3 Préludes για πιάνο).
  6. S. Prokofiev – Prélude σε ντο μείζονα, έργο 12, αρ. 7
  7. Pipkov – Retour (από τα Seize Pièces Metro-rythmiques pour piano).

Ivelina Ivancheva, πιάνο

Β΄Μέρος

«Ορφέας: το κύτταρο της ελληνικής ψυχής»
Ομιλήτρια: Θέλγη Καταχανάκη

Η Ivelina Ivancheva γεννήθηκε στην Σόφια (Βουλγαρία). Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο “L. Pipkov” (τάξη της καθ. Lidia Kuteva), ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή της στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής (τάξη του καθ. Bogomil Starshenov). Από το 1976 έως το 1978 παρακολούθησε θερινά σεμινάρια για την ερμηνεία του πιάνου στην Βαϊμάρη, την Πράγα και το Παρίσι. Παρακολούθησε θερινά σεμινάρια πιανιστικής ερμηνείας στην Βαϊμάρη, την Πράγα και το Παρίσι. Το 1979 εξειδικεύτηκε στην πιανιστική ερμηνεία στην Ακαδημία “Santa Cecilia” (Ρώμη). Το 1980 βραβεύθηκε μαζί με τον Atanas Atanassov στον διαγωνισμό για ντουέτο πιάνου ”Alessandro Casagrande”. Έχει ηχογραφήσει εκτενώς ως σολίστ και με σύνολα μουσικής δωματίου για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία, τη Ραδιοφωνία της Γενεύης και την Ραδιοφωνία του Λουγκάνο. Είναι μόνιμη συνεργάτις της χορωδίας δωματίου “Polyphonia” την οποία ίδρυσε ο Ivelin Dimitrov. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Βουλγαρία, την Σερβία, την Κροατία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, την Μάλτα, την Ινδία, την Κίνα, τον Καναδά και αλλού. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ όπως τα: “Ohrid Summer”, “Salon of the Arts”, “Apolonia”, “ppianissimo”, “Sofia Music Weeks” ενώ έχει δώσει τις πρεμιέρες πολλών έργων που συμπεριλαμβάνονται στη «Νέα Βουλγαρική Μουσική». Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια παιδαγωγικής στην Ελλάδα και την Μάλτα καθώς και στο Μπάρι της Ιταλίας, με το πρόγραμμα Erasmus. Έχει κυκλοφορήσει πολλά CDs όπως τα: “Singing Keys” με μουσική πιάνου για παιδιά, “With the Beauty and Wisdom of the Bulgarian Song”, με τον τενόρο Ognyan Nikolo και άλλα πολλά. Είναι ο συγγραφέας της τηλεοπτικής σειράς “Album for Piano”, που προβλήθηκε στο Κανάλι 1 της Βουλγαρικής Τηλεόρασης, καθώς και του παιδαγωγικού βιβλίου ασκήσεων “A Game of Keys”. Η Ivelina Ivantcheva είναι μέλος και πρόεδρος σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Το 2015 τιμήθηκε στην Βουλγαρία με το βραβείο «Χρυσή Λύρα» της Ένωσης Μουσικών και Χορευτών. Σήμερα είναι καθηγήτρια Μεθοδολογίας Διδασκαλίας Πιάνου και Παιδαγωγικής Πρακτικής στο τμήμα Οργάνων και Ρυθμικής στο τμήμα Φωνητικής της Εθνικής Ακαδημίας Μουσικής “Pancho Vladiguerov” στην Σόφια (Βουλγαρία).

 

Η Θέλγη Καταχανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά στα 1945 από πατέρα Κρητικό, έμπορο του Πειραιά, και μητέρα γεννημένη στη Σμύρνη, κι αυτή από εμπορική οικογένεια.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο Jeanne d’Arc στον Πειραιά, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή, σπουδάζοντας πρώτα Ιστορία-Αρχαιολογία και κατόπιν Γαλλική Φιλολογία.

Εργάστηκε για πέντε (5) χρόνια στην Ιστορική & Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας ως επιμελήτρια του Ιστορικού Αρχείου της Νεότερης Ελλάδας, όπου και ετοίμασε διατριβή με θέμα γαλλικού φιλελληνισμού («Ο Φαββιέρος στην Ελλάδα») για να υποβληθεί στο Πανεπιστήμιο του Aix-en-Provence της Γαλλίας. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την συμμετοχή της στην μνημειώδη έκδοση «Σφραγίδες Ελευθερίας».

Μετά από διακοπή λίγων ετών, λόγω γάμου, από τον οποίο απέκτησε μία κόρη, υπηρέτησε 27 έτη στην δημόσια μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος.

Δίνει διαλέξεις με θέματα ιστορικά, λαογραφικά, φιλοσοφικά και ξεναγεί Έλληνες και ξένους σε ελληνικούς χώρου και μουσεία.

Στον Όμιλο Βούλας παρουσίασε πριν λίγα χρόνια σε ομιλία το θέμα «Ρομαντισμός και ελληνισμός».

The event is finished.

Date

Αυγ 05 2019
Expired!

Time

9:15 pm

Cost

Ελεύθερη είσοδος

Location

Κτήμα Μάνεση

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.