“Η ανθρωπομετρία μιας μεταβιομηχανικής πόλης” – προβολή βίντεο site specific installation performance της εικαστικού & performer ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

H Αιμιλία Μπουρίτη performance artist & εικαστικός πραγματεύεται μέσα από μία site specific installation performance (η οποία μεταφράζεται ως τοπικά προσδιορισμένη εικαστική δράση) τη σχέση της πόλης του Ασπροπύργου με τους κατοίκους της, την προσωπική τους ιστορία καθώς αυτή καταγράφεται και δημιουργεί  μία συλλογική πραγματικότητα σε μία προσπάθεια συμβίωσης και αλληλοκατανόησης. Τα παραπάνω στοιχεία ξεπερνούν τα όρια της πόλης του Ασπροπύργου και γίνονται καθρέφτες που αντανακλούν τις αγωνίες του κάθε τόπου.

Η πόλη του Ασπροπύργου βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και αποτελεί τη μικρογραφία μίας διεθνούς κατάστασης με στοιχεία βιομηχανικής και μεταβιομηχανικής εξέλιξης, πολυπολιτισμικότητας, προσπάθειας αγροκτηνοτροφικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η εικαστική δράση πραγματοποιείται στο χώρο της αγροτικής αποθήκης «Μελέτη Μυλωνά» στον Ασπρόπυργο. Ο χώρος  μετατρέπεται με τη σειρά του σε ένα πεδίο διαλόγου μεταξύ ατομικού και συλλογικού, φυσικού και ψυχικού χώρου.

Η καλλιτέχνης χαράζει μέσα από την κίνηση του σώματος και τη διάδραση των υλικών της εικαστικής εγκατάστασης τους ψυχικούς και φυσικούς χάρτες της πόλης, φέρνοντας στην επιφάνεια την ιστορική διαδρομή του Ασπροπύργου και τη δυναμική του εξέλιξη.

Η καλλιτέχνης κατασκευάζει μηχανισμούς μέσα στο χώρο που τους συνδέει με τα άκρα του σώματος και μεταβάλλει έτσι δυναμικά την αρχιτεκτονική του χώρου. Η κλίμακα της φόρμας του σώματος της αλλάζει αλλά και του χώρου καθώς δημιουργείται ένας διάλογος  με τις μαρτυρίες των κατοίκων.

Κάτοικοι από διαφορετικές περιοχές του Ασπροπύργου όπως το κέντρο της πόλης, η Παραλία Ασπροπύργου, η Γκοριτσά, η Αγία Μαρίνα, και η Νέα Ζωή καταθέτουν σε βίντεο την προσωπική τους εμπειρία σε σχέση με την πόλη και τη δυναμική της.

Είναι ένα τοπικό στοίχημα της πόλης που αν επιτευχθεί δίνει και το ελπιδοφόρο μήνυμα σε μία ολόκληρη κοινωνία ότι εξελίσσεται, θυμάται και σέβεται την ιστορία της, τον ανθρώπινο μόχθο αλλά και τον πλούτο της διαφορετικότητάς της.

Βασικό στοιχείο του καλλιτεχνικού έργου είναι η συνεργασία μεταξύ εικαστικής τέχνης και επιστήμης. Η εικαστική δράση και η εγκατάσταση αλληλεπιδρούν με την κάτοψη της πόλης του Ασπροπύργου και την πληθυσμιακή της απόχρωση όπως την έχει αποτυπώσει η πολιτικός μηχανικός Μαρία Λιάκου.

Το έργο  «Η Ανθρωπομετρία μιας μεταβιομηχανικής πόλης» πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του Συνεδρίου,  Αττική σε Κρίση, Οργάνωση: Σύλλογος Μηχανικών Ασπροπύργου, Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων -ΣΑΔΑΣ τμήμα Αττικής.

Ιδέα, σκηνοθεσία, performance, εικαστική εγκατάσταση

Αιμιλία Μπουρίτη

Έρευνα Μαρία Λιάκου

Κάμερα & Editing Μαρία Αθανασοπούλου και Πάνος Βιττωράκης

 

Βιογραφικό

Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι performer και εικαστικός.

Σπούδασε “Performance και visual art”, με μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου Μaster στo αντικείμενο την “Performance”,  στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Βrighton.

Διδάσκει περιοδικά στο Πανεπιστήμιο Fontys της Ολλανδίας, στην “Ακαδημία Θεάτρου και Χορού”, «Κίνηση και αυτοσχεδιασμό» – site specific performance, από το 2009 διδάσκει «Κινησιολογία – performance» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», και από το 2010 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί σεμινάρια με αντικείμενο την “Performance”  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το έργο της συνδυάζει την integrated performance (συνδυαστική – ολοκληρωμένη performance) και την εικαστική εγκατάσταση καθώς δρα σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance).

Το 2003 δημιουργεί την καλλιτεχνική πλατφόρμα “συν+εργασία” και παρουσιάζει το  έργο της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Documenta 14(Education and public program),  ELIA Vienna, Grand Paride Brighton, Biennale Αθήνας,TBEX,  Πάτρα 2006-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, Διεθνές φεστιβάλ Βαρσοβίας, Διεθνής έκθεση Γεννάδιος βιβλιοθήκη, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Φεστιβάλ Θριασίων Μουσείο Μπενάκη_OutΤopia, Fringe Festival, Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, κ.α.

Συμμετέχει επίσημα στο Ιαπωνικό πρόγραμμα “2005 EU-Japan Year of People-to-People Exchanges”.

The event is finished.

Date

Αυγ 12 2019
Expired!

Time

9:15 pm

Cost

Ελεύθερη είσοδος

Location

Κτήμα Μάνεση

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.