
Αφιέρωμα στον Frédéric Chopin με τους Γρηγόρη Ζαμπάρα και Γιάννη Ποταμούση πιάνο
Α μέρος
F. Chopin – Σονάτα για πιάνο αρ. 2, έργο 35 σε σι ελάσσονα
F. Chopin – Sherzo αρ. 3, έργο 39 σε ντο δίεση ελάσσονα
F. Chopin – 24 Πρελούδια έργο 28
B μέρος
«Ο Chopin όπως τον είδαν οι μαθητές του»
Παρουσίαση βιβλίου από τον μεταφραστή Στέφανο Θεοδωρίδη
Βιογραφικά
Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ορχηστρικά κοντσέρτα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται συχνά σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το διάσημο Φεστιβάλ Μουσικής του Newport (Rhode Island, ΗΠΑ), το Φεστιβάλ Mainly Mozart (Μαϊάμι, ΗΠΑ), το Artist Series of Sarasota (ΗΠΑ), το Salon of the Arts (Σόφια, Βουλγαρία), το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου κ.α. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά κοντσέρτα για πιάνο, με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Alegre (Βραζιλία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Indiana, η Ορχήστρα Δωματίου Boston Neo-Politan, η Φιλαρμονική του Togliati (Ρωσία), οι Σολίστ της Σόφιας (Βουλγαρία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Bohuslav Martinu (Τσεχία). Είναι επίκουρος καθηγητής μουσικής και επικεφαλής του τμήματος πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Quartet de Minaret που εδρεύει στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έλαβε τo βραβείο Outstanding Scholarship or Creative Work. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία επτά ετών, ενώ έλαβε το δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο της Λαμίας το 1995 με τον διακεκριμένο Έλληνα παιδαγωγό Γιώργο Μάνεση. Είναι κάτοχος του διπλώματος DMA από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι όπου σπούδασε με τον Ivan Davis, μαθητή του Vladimir Horowitz. Είναι κάτοχος πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Indiana (ΜΜ), του Indianapolis (ΒΜ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1993 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Φεστιβάλ Πορτοχελίου όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 200 έργα. Πρόσφατα η αμερικανική δισκογραφική Centaur Records κυκλοφόρησε τις ηχογραφήσεις του Γ. Ζαμπάρα στα πέντε Κοντσέρτα για πιάνο του Ρώσου συνθέτη Anton Rubinstein.
Ο Γιάννης Ποταμούσης χαρακτηρίστηκε ως «Έλληνας βιρτουόζος» από τους κριτικούς του New Jersey Press και ως «Κολλοσός των πλἠκτρων» απὀ την εφημερίδα Passiatempo και είναι αναγνωρισμένος διεθνώς ως «χαρισματικός και γεμάτος πάθος πιανίστας που ξεχωρίζει για την καλλιτεχνικότητα καθώς και την εσωτερική και ποιητική του έκφραση.» Η εφημερίδα Kölner Stadt Angeiger έγραψε για την ερμηνεία του στο πέμπτο κοντέρτο του Μπετόβεν: «…ο Ιωάννης Ποταμούσης εντυπωσίασε το κοινό με την δυναμική παρουσία καθώς και με την δυνατότητα που έχει να δημιουργεί διάλογο με την ορχήστρα», «εκπληκτική δεξιοτεχνία….μοναδική ατμόσφαιρα» έγραψε η Cincinnati Post. Η Voice of America έγραψε «Ο Ιωάννης Ποταμούσης στο ντεμπούτο του στo Symphony Space στο Manhattan ερμήνευσε το πρώτο κοντσέρτο του Tchaikovsky με τεράστια επιτυχία. Απέσπασε κολακευτικά σχόλια και κριτικές». Η εφημερίδα Gulf News για τις συναυλίες του στο Dubai έγραψε : «…αξίζει να ακούει κανείς τον πιανίστα Ιωάννη Ποταμούση να ερμηνεύει την Ισπανική Ραψωδία του Liszt. Καθώς τον παρακουλουθούσαμε να ταυτίζεται με την μουσική, μαζί του και εμείς γοητευτήκαμε από την μουσική η οποία μας έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα….» «….όλοι θα έπρεπε να δουν και να ακούσουν τον Ιωάννη Ποταμούση στην σκηνή• μπορεί να είναι θυελλώδης κάποιες φορές, με χιούμορ κάποιες άλλες, ενώ μπορεί να γίνει και απαλός σαν αέρας».
Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και Αμερική.
Στην Ελλάδα έχει εμφανισθεί με την ΚΟΑ το 2000 αλλά και στο διεθνές φεστιβάλ της Σύμης. Έχει επίσης εμφανισθεί στην Κύπρο σε ατομικό ρεσιτάλ στο θέατρο ΠΑΣΥΔΥ. Στην τελευταία του περιοδεία στην Μέση Ανατολή έπαιξε τέσσερα ατομικά ρεσιτάλ στο Dubai και Abu Dhabi· συνέπραξε, επίσης, και με την Ορχήστρα των Εμιράτων ως σολίστ, ενώ ακολούθησαν μία σειρά ρεσιτάλ στην Ιερουσαλήμ.
Οι εμφανίσεις του στη Νέα Υόρκη έχουν γίνει στα πλαίσια του μουσικού θεσμού «Trinity Concert Series» καθώς και στο φεστιβάλ Schumann και Bach του Mannes College of Music, στο Steinway Hall του Manhattan, στο Harvard Club, στο Metropolitan Club, στο Symphony Space, στο Γερμανικό Προξενείο κ.α. Επίσης, έχει εμφανισθεί στο Schenectady της Πολιτείας Νέας Υόρκης, στο Aronoff Center του Cincinnati, στο Memphis University, στο Margaret Williams Hall στη Νέα Ιερσέη, στην αίθουσα συναυλιών του New Mexico Music University μεταξύ άλλων. Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλές ορχήστρες: New Amsterdam Symphony Orchestra, Collegium Music Koeln, the Summit Festival Orchestra New Jersey, the New Jersey City Symphony Orchestra, Santa Fe Concert Association Symphony Orchestra, Deaborn Symphony Orchestra, Santa Fe Community Orchestra, Musica Da Camera, και Rutgers Symphony Orchestra.
Κατά την περίοδο των σπουδών του απέσπασε σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2001 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο World Piano Competition στο Cincinnati· την ίδια χρονιά κέρδισε την πρώτη θέση στον International Piano Concerto Competition της NASO, New York. Στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου στην Santa Fe του New Mexico απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία κοντσέρτου ερμηνεύοντας το πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Tchaikovsky (2004). Συγκαταλέγεται, επίσης, ανάμεσα στους βραβευθέντες στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου για την καλύτερη σονάτα του Beethoven στο Μemphis του Tennessee. Στη Ελλάδα έχει επίσης βραβευθεί με το βραβείο Μυκονίου σε διαγωνισμό πιάνου που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών το 1998.
Από το 2015 στο Abu Dhabi είναι ο συν-ιδρυτής της σειράς συναυλιών για νέους καλλιτέχνες «Pollen- spreading the seeds of Music» και καλλιτεχνικός διευθηντής του διαγωνισμού νέων καλλιτεχνών υπό την αιγίδα της NSO Abu Dhabi. Διατελεί μέλος της κριτικής επιτροπής όλων των μεγάλων διαγωνισμών πιάνου στα ΗΑΕ συμπεριλαμβανομένου και του διαγωνισμού Chopin στο Abu Dhabi, ενώ είναι ταυτόχρονα ο υπεύθυνος της σχολής του πιάνου του Brighton College, Abu Dhabi καθώς και καθηγητής πιάνου στο New York University Abu Dhabi. Επίσης απο το 2022 συγκατελεγεται στην λίστα των Steinway Artists.
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης σπούδασε πιάνο με τον Γιώργο Μάνεση (δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο), και μετάφραση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Έχει μεταφράσει τα βιβλία «Glenn Gould: Σκέψεις για τη μουσική» (Νεφέλη, 2012) και «O Chopin όπως τον είδαν οι μαθητές του» (Edition Orpheus, 2023), ενώ πραγματοποιεί έρευνα για την παιδαγωγική του πιάνου. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές για τον F. Chopin, τον G. Gould κ.α. Είναι γραμματέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό.