Αφιέρωμα στον αρχιμουσικό Εμμανουήλ Πίκουλα με έργα Πίκουλα & Ελευθέριου Καλκάνη

Ελευθέριος Καλκάνης – “Emmanuel” για σόλο πιάνο με τον Γρηγόρη Ζαμπάρα

Εμμανουήλ Πίκουλας – Έργα για πιάνο

 

Βιογραφικά

Ο Ελευθέριος Καλκάνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στο Ωδείο Πειραιά στη σχολή βιολοντσέλου. Στη συνέχεια σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και έλαβε πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, καθώς επίσης και τα διπλώματα σύνθεσης και βιολοντσέλου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμα διεύθυνσης συμφωνικής ορχήστρας και χορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας πτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο (Bachelor of Science και Master of Arts).

Συνεργάστηκε στενά με τους κορυφαίους έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου κ.ά. Ως ενορχηστρωτής συνεργάστηκε με ορχήστρες όπως Boston Pops Orchestra, Phoenix Symphony, Ορχήστρα Μπαλέτου και Όπερας των Τιράνων κ.ά.

Έχει κληθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιμεληθεί προγράμματα με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει διευθύνει όπερες, οπερέτες, λειτουργίες, ορατόρια, ορχήστρες μουσικής δωματίου, παραστάσεις έντεχνης ελληνικής μουσικής, μιούζικαλ και βεβαίως έργα για συμφωνική ορχήστρα του διεθνούς ρεπερτορίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει γράψει συμφωνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, όπερα ορατόριο, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για όργανα σόλο, έργα για μικρά μουσικά σύνολα καθώς και μουσική για σύγχρονο χορό, θέατρο και κινηματογράφο.

Από το 1995 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, από το 2001 έως το 2003 ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας όπου και ίδρυσε την Ορχήστρα Δωματίου Γλυφάδας. Δίδαξε από το 2000 έως το 2005 στα τμήματα: Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας, Σύνθεσης και

Ενορχήστρωσης στο University of Indianapolis Athens. Από το 2006 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο αρχιμουσικός των μουσικών συνόλων του Melody Spirit Institute με τα οποία και δίδει τακτικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των δεκαοκτώ μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων ως μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες έχει δώσει πλήθος συναυλιών ανά τον κόσμο.

Για την προσφορά του στη διάδοση και ανάπτυξη της συμφωνικής και χορωδιακής μουσικής ως μαέστρος-καθηγητής και συνθέτης έχει τιμηθεί: από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», από το σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών Αθηνών, από την Ισπανική Πρεσβεία, από τις Ελληνικές Κοινότητες των ΗΠΑ και του Καναδά, από την Εκκλησία της Ελλάδος, από τον όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων (που του απένειμε το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος»). Τέλος το 2003 τιμήθηκε από τον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με το Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

Η δισκογραφία του είναι: Ο Ιάκωβος Καμπανέλης μιλάει με στίχους (Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ), Όνειρο παιδιών της γειτονιάς (Μ.Χατζιδάκης), Velvet Desire, Passion (Μ.Θεοδωράκης), Οι φόβοι του μεσημεριού (Γ.Σταυριανός), Σαββόραμα (Δ. Σαββόπουλος), Athens Symphony Orchestra: Round dances from the corners of Hellas, Balkanica (G.Bregovich), The sound of time , Nadia Weinberg “on tour”, Διαχρονικά και Αγαπημένα, Ζωντανά στο ΛυκαβηττόΕν χορδές και Ωδαίς αλλαλάξωμενBouquet of Classical Roses18 tribute στον Γιάννη Μαρκόπουλο.

 

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

Αυγ 03 2024

Time

9:15 pm

Location

Κτήμα Μάνεση

Organizer

Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.